Apple menggabungkan Siri ke dalam segalanya dan mengapa tidak? Ini adalah kegemaran kita dan berfungsi dengan baik sama ada di Apple Watch atau iPhone atau iPad. Sekiranya anda menggunakan Apple TV, anda mungkin mahu mematikannya.

Dari semua peranti Apple dengan integrasi Siri, Apple TV mungkin adalah peranti yang boleh anda lakukan tanpanya dan masih menikmati peranti yang hampir sepenuhnya dengan kemampuannya.

Mematikan Siri di Apple TV adalah proses yang sangat mudah. Selain itu, anda mungkin mahu membiarkan Siri diaktifkan tetapi mematikan kemampuannya untuk menggunakan lokasi anda. Kami juga akan menunjukkan cara untuk melumpuhkannya.

Mematikan Siri di Apple TV

Untuk mematikan Siri di Apple TV anda, buka dahulu Tetapan dari skrin utama.

Setelah anda membuka Tetapan, klik pilihan "Umum".

Sekarang hanya tatal ke bawah dan klik "Siri" dan ia akan mematikannya.

Seperti yang kami katakan, ini sangat mudah dan jika anda mahu menghidupkan kembali Siri, ulangi prosesnya.

Mematikan Perkhidmatan Lokasi Siri di Apple TV

Siri juga dapat menggunakan lokasi Anda untuk menunjukkan hasil berdasarkan lokasi namun, jika anda tidak menginginkan Apple TV, apalagi Siri untuk mengakses lokasi anda, maka anda juga dapat mematikannya.

Untuk melakukan ini, buka sekali lagi tetapan Umum dan kemudian klik terbuka "Privasi".

Pilihan pertama membolehkan anda menghidupkan atau mematikan Perkhidmatan Lokasi, yang bermaksud bahawa Apple TV serta Siri dapat menyesuaikan pengalaman pengguna anda ke lokasi anda.

Sekiranya anda ingin mematikan Perkhidmatan Lokasi untuk Siri sahaja, kemudian sapu ke bawah ke pilihan Siri dan klik.

Anda akan mempunyai pilihan untuk mengakses lokasi anda semasa menggunakan Siri atau tidak pernah.

Akhirnya, jika anda ingin membaca mengenai Siri dan privasi anda, maka pilihan terakhir dalam tetapan Umum akan membolehkan anda membaca fakta.

Kami memahami mengapa sebilangan orang mungkin tidak perlu menggunakan Siri di Apple TV mereka, tetapi kami fikir ia adalah tambahan yang cukup menarik dan sebenarnya meningkatkan pengalaman pengguna.

Selain itu, mematikan Perkhidmatan Lokasi akan menarik minat pengguna yang lebih mementingkan privasi, sementara menghidupkannya akan memberi anda hasil yang dilokalkan.

Sekiranya anda menganggap artikel ini berguna, atau jika anda mempunyai komen atau pertanyaan yang ingin anda sumbangkan, sila tinggalkan maklum balas anda di forum perbincangan kami.